De Politie Eenheid Den Haag, Brandweer Haaglanden en het HagaZiekenhuis slaan de handen ineen met een bewustwordingscampagne over vuurwerk. De campagne roept mensen op tot veilig gedrag en wijst op de risico’s van vuurwerk. De organisaties hopen dat hiermee het aantal vuurwerkincidenten rond de oud en nieuw vermindert.
In aanloop naar de jaarwisseling ziet de politie steeds vaker incidenten met zwaar, voor de consument verboden, vuurwerk. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het aantal slachtoffers van vuurwerkletsel elk jaar toeneemt en dat de slachtoffers steeds jonger zijn. Bovendien zijn de verwondingen vaak ernstiger dan het jaar daarvoor. Deze trend baart de hulpdiensten grote zorgen en laat volgens hen zien dat bewustwording hard nodig is, vooral onder jongeren.
"Het vuurwerk dat vandaag de dag te koop is, is niet meer te vergelijken met het vuurwerk dat tientallen jaren geleden verkocht werd", benadrukt Politie Eenheid Den Haag. "Er is veel meer voor de consument verboden zwaar vuurwerk in omloop. Een voorbeeld is de cobra, waarvan de explosieve kracht vergelijkbaar is met een handgranaat. Dit soort vuurwerk is levensbedreigend en daarom doen wij er alles aan om te voorkomen dat dit vuurwerk in omloop komt."
De Spoedeisende Hulp (SEH) van het HagaZiekenhuis Den Haag ziet jaarlijks de gevolgen van vuurwerkincidenten op de spoedeisende hulp. "We behandelen slachtoffers met ernstige verwondingen zoals amputaties, brandwonden en blindheid. De kracht van vuurwerk kan mensen zelfs in levensgevaar brengen, bijvoorbeeld doordat ze in coma raken en aan de beademing moeten. De fysieke en psychische gevolgen zijn levenslang. Veel van onze patiënten hebben jaren later nog steeds last van klachten, zoals angststoornissen of depressies, en raken soms sociaal geïsoleerd. Dit alles kan worden voorkomen door bewuster met vuurwerk om te gaan."
Volgens Brandweer Haaglanden worden de risico’s van vuurwerk vaak onderschat. "Vuurwerk is onvoorspelbaar. Een sterretje dat in huis wordt aangestoken en een brand veroorzaakt of een vuurpijl die de verkeerde kant opschiet en brand veroorzaakt, het zijn slechts enkele voorbeelden. Daarnaast zien we dat vuurwerk op de verkeerde manier wordt opgeslagen, dit is een groeiend probleem. Eén Cobra kan al flink wat schade veroorzaken, bedenk maar wat een groter aantal kan veroorzaken in een huis. Het is een gevaar voor jezelf, de omgeving én voor de hulpverleners."
Melden
De politie roept Hagenaars op om waakzaam te zijn. "Zie je dozen met hierop afbeeldingen of teksten die duiden op vuurwerk en is er op deze locatie ook veel aanloop, dan zou dat kunnen duiden op een opslag. Melden kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bel bij spoed altijd 112."